Terra Madre Giovani – We Feed The Planet

EXPO Milano 2015 noslēdzies Slow Food un Slow Food Youth organizētais pasākums „Māte Zeme jauniešiem – Mēs barojam Planētu” (Terra Madre Giovani – We Feed The Planet)

Vairāk kā 2500 dalībnieku no 120 pasaules valstīm – tik iespaidīgu pasākumu bija noorganizējuši Slow Food un Slow Food Youth organizācijas aktīvisti, sarīkojot pasaules lielākajā izstādē, kas šoreiz veltīta pārtikai, līdz šim lielāko Slow Food kustības piekritēju – jauno zemnieku, pārtikas ražotāju un citu šīs jomas entuziastu kopā sanākšanu.

Uzreiz jāpiebilst: pieminēšanas vērts ir veids, kā tika izveidots pamats tik daudz cilvēku uzņemšanai: iepriekš Milānas pilsētā un tās apkārtnē tika veikta kampaņa, aicinot pieteikties milāniešus kļūt par viesģimeni kādam no dalībniekiem. Sociālajos tīklos veicot crowdfunding jeb pūļa finansējuma uzsaukumu, tika savākti 303 880 eiro, tādejādi nodrošinot ēdināšanu, transportu, surdotulkošanu un citas nepieciešamās lietas. Milānas pilsēta atbalstīja pasākumu, izniedzot dalībniekiem metro biļetes, savukārt Expo izstāde – dienas ieejas karti. Tātad, pat pašu pasākumu var raksturot kā “Slow stay”.

Tik liels dalībnieku skaits un pati ideja radīja ažiotāžu arī vietējos un starptautiskajos medijos, bija daudz žurnālistu, TV kameru, individuālo blogeru un fotogrāfu.

Latviju pasākumā pārstāvēja Slow Food Rīga biedri Ilze Saleniece (Vīndarītava „Ledus vīni”) un Jānis Vaivars (Z/S „Ragāres”).

Pirmajās divās dienās notika vispārēja dalībnieku iepazīstināšana ar Slow Food idejām, meistarklases sniedza un uz dalībnieku jautājumiem atbildēja tādi visā pasaulē slaveni Slow food idejas pamatlicēji kā Alice Waters un Serge Latouche.

Alice Waters ir Slow Food biedrības viceprezidente, aizsākusi un attīstījusi bioloģiskās pārtikas kustību Amerikā, jau kopš 1971. gada ekoloģiskā restorāna “Chez Panisse” Bērklija, Kalifornija, īpašniece, šobrīd nodarbojas arī ar dažādiem projektiem Amerikas skolās (‘The Edible Schoolyard’un‘Edible Education’). Viņa iedvesmoja klātesošos ar savu ilgo pieredzi, kaislību uz garšīgu un dabīgu ēdienu. Ne velti AliceWaters tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem pārtikas industrijā pēdējo 50 gadu laikā.

Savukārt SergeLatouche ir franču ekonomikas profesors, anti-kapitālists un “degrowth” jeb latviski tulkojot, līdzīga ideja būtu “downshifting”– lēnās dzīvošanas teorijas atbalstītājs. Viņa uzskats, ka sabiedrība, kas balstīta uz izaugsmi, nav ilgstspējīga, tādēļ mums vajadzētu mazāk patērēt, mazāk strādāt, mazāk ēst.

Pasākuma ietvaros tika organizētas meistarklases un diskusijas arī par tēmām:

  • Migranti un pārtikas sistēma.
  • Okeāna zivju krājumu izsmelšana, intensīvās lauksaimniecības ietekme uz zemi, monokultūru audzēšana, zemes privatizēšana kā cēloņi vietējo iedzīvotāju migrācijai;
  • Ēdamie kukaiņi un fakts, ka vairums Eiropas valstu nav atļāvušas tos lietot uzturā;
  • Sieviešu loma un izaicinājumi lauksaimniecības nozarē;
  • Globālais tirgus un maza mēroga lauksaimnieciskā ražošana. Šajā diskusijā gan nonāca tikai pie viena jau vispārzināma kopsaucēja: lai izdzīvotu, mazajam ražotājam ir jāstrādā vēl vairāk, jānodarbojas ne tikai ar audzēšanu, bet arī ar reklāmu, pārdošanu, stāsta radīšanu par savu produktu, attiecību veidošanu ar klientiem utt.
  • Norisinājās diskusijas arī par vietējo sēklu nozīmi ilgtspējīgai nākotnei, augsni ieteikmējošiem negatīviem faktoriem, gaļas un dzīvnieku labturību, pārtikas politiku dažādos reģionos, pārtikas pārprodukciju, jauniešu nodarbinātību lauksaimniecībā, pārtikas “dizainu” u.c.

Pasākuma noslēdzošajā dienā, 6. oktobrī, visi dalībnieki pulcējās Expo 2015 izstādes teritorijā, lai pusotru stundu ilgā konferencē prezentētu iepriekšējo dienu diskusiju un darba grupu darba rezultātu – manifestu visai pasaulei:

“Never Waste a Food Crisis: A Letter to the World”, jeb Vēstule Pasaulei – manifests – aicinājums uz darbību visiem pasaules iedzīvotājiem, politiķiem – jebkuram, kurš vēlas pievienoties diskusijai un pievērsties izmaiņu veikšanai.

Manifesta galvenās tēmas ir:

  • Kā pabarot pasauli ilgtspējīgā veidā?
  • Kā no jauna sabalansēt ražošanas, patērēšanas un pārtikas sadales paradumus?
  • Kā godīgāk veikt pārtikas sadali?
  • Ko darīt politiķiem?
  • Ko darīt mums? Piedalīties un darboties! Jau šodien!
  • Jāpasargā pasaule no globālās sasilšanas un ekoloģiskās katastrofas Jāpārtrauc bezjēdzīgais pārpatēriņš;
  • Bada problēma pasaulē jārisina nevis īstermiņa palīdzību veidā, bet rezultātu panākot sistemātisku pārmaiņu rezultātā.

“Mums visiem ir jāatceras, ka pārtika ir pats pamats lielākajai daļai krīžu!

Jaunietim no Mali, kam nav savas zemes, vai ģimenei bez darba Tunisijā, kas nespēj sevi nodrošināt ar pārtiku , jo tā nav pieejama, un nav arī iespēja pašiem savā valstī nodrošināt pārtikas ilgtspējīgu ražošanu, vienīgā iespēja ir migrēt uz Eiropu, pievienoties kādam militāram grupējumam vai arī vietējai grupai, kas gatavo sacelšanos.”

Slow Food kustības filozofijai, idejām un darbībai nepārprotamu atbalstu savās runās, uzstājoties, pauda Milānas mērs, Itālijas lauksaimniecības un ārlietu ministri, kā arī EXPO Milano 2015 vadītājs, solot arī turpmāku sadarbību un atbalstu.

Pēc manifesta prezentācijas sekoja kopīgs un skaļš dalībnieku gājiens uz Slow Food paviljonu cauri visai EXPO izstādes galvenajai ielai, priekšgalā spēlējot orķestrim, pievēršot izstādes apmeklētāju un arī mediju nedalītu uzmanību.

Pasākuma noslēgumā Slow Food Youth dalībnieki pauda prieku un gandarījumu par kopīgi paveikto darbu, tā rezultātiem, iegūtajiem jaunajiem draugiem, jaunajām idejām un iespaidiem, kas gūti grandiozajā EXPO Milano 2015 izstādē

 

Foto: Slow Food Youth Network un Ilze Saleniece

Comments are closed.